Ali İhsan Sağmen: Üretim, tüketim içindir, doğrudur. Ürettiğimiz tüm mallar, insan için zorunlu tüketim malımıdır? Toplumun zaruri ihtiyacı olanlar ve olmayanlar diye ayırsakta üretimdir. Tüketilmeside aynı ölçüde sorulabilinir. Esas olan üretim araçlarının kimin elinde olduğu ve üretici güçlerin nesnel üretim sürecinde genelde toplum için faydalı mı? Sorularına olumlu cevap verip veremeyeceğidir.
Sanayi üretiminin ağırlıkla özel sektörde olan ekonomi, asgari ücretliler ordusu yarattıysa, zaten toplumun çoğunluğu modern köleliğin alt sınırında, yani, açlıkla kıtlık arasında yaşatıldığı anlamına gelir.
Adalet, hak arama ve sendikal mücadele, toplumsal kurtuluş umutlarıyla vardır. Bireyci hak arama ve gemisini kurtaran anlayışı yerleşmişse toplumda, çok geri gidilmiş demektir.
Teknolojik gelişim konusu bu gün, bin dokuz yetmişli yıllarda yaptığım askerlik döneminde var olan teçhizat ve araçlarla ilgili olacak. Bir anlamda elli yıllık değerlendirme yapılmış ve gelişim, bilimsel olarak irdelenecektir.
Kıbrıs çıkarmasında kullanılan uçak, gemi, piyade silahları, haberleşme cihazları tamamı ABD yapımı malzemelerdi. Yediğimiz çatal kaşık bile, US menşeli idi. Kırıkkale mühimmat depolarından mermi ve top üretiminden başka bir şey yoktu.
Piyadenin elinde otuz cm. uzunluğunda PRC-6 telsizleri yüz metreyi geçmiyordu. En uzun telsiz RÖLE ile 160 km. ulaşabiliyordu. 1975 sonrası ASELSAN kuruldu. Sonrası V/UHV/UKW telsizler yerli olarak üretilme aşamısına geçildi. Kriptolama, karşı istihbarat, karıştırma ve yanıltma gibi bir çok teknik gelişince, tank ve personel haberleşmesi rahatladı. Şimdi çocukların oynadığı telsizlerle Kıbrıs savaşı yürütüldüğünü düşünün.
Piyade tüfekleri uzun ve ağırdı. Tek otomatik silah Thompson ve Sten di. Bunlar elli metreyi geçince öldürme etkisi azalıyordu.
Yeni silahlar bilimsel teknoloji ile üretilebilmektedir. Hava, su hesapları ve mesafe uzunlukları verildiğinde istenilen noktaya atış yapılabilinmektedir.
Termal kameralar yardımıyla hedefi görmeseniz de tespit edebilmektesiniz. Uzun mesafeli obüs topları yüz km. uzaklara ulaşabilmektedir. Kırk km uzaklığa atış yapan tank tipleri çoğunlukta.
İHA ve SİHA lar, görünmez uçaklar, bir anlamda hayalet uçaklar ve Droneler.
Elli yıllık savunma ve saldırı sanayi hızla gelişti. Bilimi ve teknolojiyi kullanabilirseniz daha da ileriye giderseniz.
Burada var olan beyin ve onların ürettikleri elektronik çiplerin kimlerin elinde olduğu, yani Milli mi, şahıs mı? Tek kişinin tekelin demi?
Cumhuriyetin kuruluşundan sonra; demir, çelik, kömür, diğer madenlerin hammadde olarak çıkarılması mamul madde haline getirilmesi, çimento, uçak imalatı, tarımda motorlu araçların devreye girmesi, ithalde olsa traktör ve aksanları tahıl üretiminin artmasına, toprağın işlenmesine, elektrik üretiminin sanayiye katkıları, alt yapıda yol, su, planlama ve şehirleşmenin gelişmesi toplumu ileri seviyeye taşımıştır. Son dönemlerde tarım ülke için yetemeyecek seviyeye düşürülmüştür. Tüm tahıl ve gıdalar ithal edilmeye başlamıştır.
Kamuya ait üretim yerlerinin özelleştirilmesiyle 2000 yıllarda, yeni burjuvalar yaratılmış, vergi borçları silinmiş dengesiz bir ters orantılı gelişme sağlanmıştır. Tekstil sanayi olarak güdükleşmiş. Diğer taraftan, inşaat sektörü hızla büyümüştür. Öyle bir büyüme göstermiş ki, uluslar arası alanda büyük parsa toplamaya başlamışlardır.
Hukuk, adalet, eğitim, üretimin çok gerisinde kalmıştır.
Toplum geriye doğru giderek gelecek umudunu yitirmiştir. Sağlık, barınma ve iaşe sorununu çözememiş, dışarıya bağımlı hale gelmiş, diğer taraftan ülke teknolojisi, savunma ve silahlanmada hızla büyümeye başlamıştır.
Dolayısıyla halk, bir adım ileriye bir adımda geriye gitmektedir.
Buna yerinde sayma denir.
|