Engin Erkiner: Önemli bir olay olmadığı takdirde önümüzdeki üç video programını pazar sosyalizmine ayıracağım. İlk program, giriş… Pazar sosyalizmi anlayışı yeni değil, bunu tarihsel gelişmesi içinde incelemek gerekir.
Pazar sosyalizminin günümüzde beş ülkesi bulunuyor: Çin, Vietnam, Laos, Kuzey Kore ve Küba. Herkes Çin ile meşgul ama diğerlerinin de bu ülkeyle aynı anlayışı uyguladığını ya bilmiyorlar ya da bilmezlikten geliyorlar.
Vietnam bu konuda önemli bir ülkedir.
“Sosyalizmin tanımı değişmek zorundadır” belirlemesini yaptılar…
Doğru bir yaklaşımdır. Sosyalizm kendini kapitalizme göre belirler. Kapitalizm değişince sosyalizm de değişmek zorundadır.
Marx-Engels’in “dünya devrimi” anlayışı zamanın kapitalizminin özelliklerinden kaynaklanır.
Sonra bu anlayış değişir.
Günümüzde de sosyalizm anlayışının, sosyalizmin tanımının değişmesi gereklidir.
Beş ülke, bazıları açık konuşarak bazıları konuşmayarak bunu zaten yapıyorlar.
Kuzey Kore dışında diğer dört ülke kendisini marksist olarak görüyor ama Marksizmden Marx-Engels-Lenin’in belirlemelerinden farklı özellikler anlıyorlar.
Yabancıların ve yerlilerin özel mülkiyeti, dış yatırımlar, pazar mekanizmasının tamamlayıcı ve düzenleyici güç olarak kullanılması; bunlar eskiden kapitalizmle özdeş tutulurdu.
Bu belirlemelerle ilgili maddeler Küba’nın yeni anayasasında bulunuyor.
Giriş, Vietnam, Küba sırasıyla pazar sosyalizmini anlatmayı düşünüyorum.
Günümüzde sosyalist olduklarını belirleyen ülkelerin neler yaptığı sizi ilgilendirmiyorsa, 30-40 yıl hatta daha eski görüşleri tekrarlamakla yetiniyorsanız, beni izlemeyin daha iyi olur.
İşinize bakın!
|